Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας διοργανώνει workshop με θέμα τη ρητορική μίσους με εισηγήτρια την κα Ευαγγελία Κιρκινέ, συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων και μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Το workshop θα περιλαμβάνει τρεις εργαστηριακού τύπου διαλέξεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου 2022 από τις 17:30 έως τις 19:00 στην αίθουσα 4β του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (Εγνατίας 46). Για να λάβετε μέρος θα πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα που θα βρείτε εδώ. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όσους παρακολουθήσουν και τις τρεις διαλέξεις.
Στο workshop θα συζητηθούν οι παράμετροι που περικλείει το θέμα της ρητορικής μίσους, όπως ο ορισμός του εχθροπαθούς λόγου, οι διαφορετικές εκφάνσεις του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ακόμη, έχοντας ως έναυσμα τους φορείς αλλά και τις ομάδες στόχου αυτού του λόγου, θα παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που αφορούν σε κάθε μία ομάδα ξεχωριστά και τις στερεοτυπικές ερμηνείες που συνοδεύουν την εκφορά του, τις λανθάνουσες μορφές του και την ιδεολογία πάνω στην οποία εδράζονται όλες οι εκδοχές του. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το θεσμικό/νομικό πλαίσιο και για την αντιπαράθεση που αφορά την εν δυνάμει περιστολή της ελευθερίας έκφρασης.
Σε κάθε συνάντηση θα χρησιμοποιούνται ως case study δύο διαφορετικές ομάδες-στόχοι οι οποίες διαχρονικά πλήττονται από τη ρητορική μίσους. Στην πρώτη συνάντηση θέμα συζήτησης θα είναι ο αντισημιτισμός και ο φυλετικός ρατσισμός (αντινεγρισμός) και θα γίνει μία ιστορική αναδρομή και παρουσίαση των στερεοτύπων που συνεχίζουν να διαιωνίζονται μέσα από τον εχθροπαθή λόγο. Η δεύτερη θα εστιάσει σε πρόσφυγες/ισσες, μετανάντρες/στριες και η τρίτη στα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το workshop θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ομάδες.
Όπως τονίζει η κ. Κιρκινέ, “η στοχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και η υποκίνηση σε άσκηση βίας εναντίον τους αφενός καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα αφετέρου συνιστά πλήγμα για την ίδια τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη. Επομένως, ο εντοπισμός, η αναγνώριση, η στηλίτευση και τελικά η αναχαίτιση του φαινομένου συνιστά ηθική υποχρέωση όλων μας πολύ περισσότερο όμως όσων η θέση, το λειτούργημα ή το αξιωμά τους συνδέεται με τη δημόσια σφαίρα.”
Ευαγγελία Κιρκινέ
Η Ευαγγελία Κιρκινέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Δρ Παιδαγωγικής και Μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στη σχέση εθνικισμού και εκπαίδευσης, την εθνική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα. ُ Συμμετέχει σε ομάδες αλληλεγγύης προς τους/τις πρόσφυγες/ισσες και σε φεμινιστικές συλλογικότητες και έχει αρθρογραφήσει σε ηλεκτρονικά μέσα για τα ζητήματα αυτά.