Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στις 18 και 19 Ιουλίου η τέταρτη και η πέμπτη μέρα της 6ης Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM), η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στις 15 Ιουλίου στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη. Η THISAM διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι οι «Νέες τάσεις στα Μέσα και τη Δημοσιογραφία».
Τις εργασίες της τέταρτης ημέρας άνοιξε ο Christopher Guess (ερευνητής στο Reporters’ Lab του Duke University), ο οποίος μίλησε για την παραπληροφόρηση και την αξία της ερευνητικής επαλήθευσης των ειδήσεων ιδιαίτερα κατά την περίοδο του πολέμου. Ακολούθησε διάλεξη του Thomas Miller (επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου George Washington) σχετικά με την στρατηγική επικοινωνία και διάλεξη του Ανδρέα Παναγόπουλου (δημοσιογράφου) για πρακτικές προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών. Κατόπιν η Alicia Fawcett (ειδική σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, McKinsey & Co) ανέλυσε το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και πρότεινε μεθόδους προστασίας στο διαδίκτυο. Οι εργασίες της ημέρες ολοκληρώθηκαν με διάλεξη του Shin Dong Kim (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Hallym της Κορέας), ο οποίος μίλησε για τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στους μιντιακούς οργανισμούς.
Η πέμπτη ημέρα της Ακαδημίας ξεκίνησε με ένα διαδραστικό εργαστήριο σχετικά με το μέλλον της δημοσιογραφίας και τις νέες τάσεις στο επάγγελμα από τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο (πρόεδρο της ομάδας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης υπό τον Πρωθυπουργό) και συνεχίστηκε με διάλεξη του Aaron Sharockman (εκτελεστικού διευθυντή στο PolitiFact), ο οποίος μίλησε για την παραπληροφόρηση και τη σημασία της επαλήθευσης ειδήσεων. Στη συνέχεια ο Ludovic Blecher (επικεφαλής του Google News Initiative Innovation) εξήγησε την ανάγκη για καινοτομία στο χώρο των μέσων και ο Βασίλης Σύρος (υπεύθυνος του προγράμματος Early Modern Greek Culture, The Medici Archive Project) έκανε μια σύγκριση μεταξύ της παραπληροφόρησης κατά την περίοδο της Αναγέννησης και σήμερα. Οι εργασίες της ημέρας ολοκληρώθηκαν με διάλεξη του Nello Barile (αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο IULM του Μιλάνου) που μίλησε για το πως νέες τεχνολογίες (blockchain, NFT, Metaverse) επηρεάζουν το παγκόσμιο κοινό.
Οι εργασίες της Ακαδημίας θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου.
Η 6η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας διοργανώνεται από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ και από την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Διεθνή Θερινή Ακαδημία υποστηρίζει το Konrad Adenauer Stiftung, το Freedom House, η CISCO-Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το Xanthi Tech Lab.
Στη Θερινή Ακαδημία συμμετέχουν: Deutsche Welle, Temple University USA, Hallym University, South Korea, Beijing University of Foreign Studies, Xi’an Jiaotong-Liverpool University, University of Zagreb, University of Novi-Sad, University of Maribor, Feri, το AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και οι οργανισμοί iMEdD, Proof organization, VII Academy Bosnia, Digital Communication Network Global.
Περισσότερες πληροφορίες: http://joursummerschool.org/