Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Safety for Journalists Training School

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Safety for Journalists Training School

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και εστίες κρίσης «Training School Safety for Journalists» που πραγματοποιήθηκε στις 29-31 Αυγούστου 2022 στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης στο Κιλκίς. Η εκπαίδευση περιελάβανε τις παρουσιάσεις πολεμικών ανταποκριτών που βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, επίδειξη από ειδικούς στις πρώτες βοήθειες πεδίου, υγιεινή και διαχείριση άγχους, αλλά και ομιλίες από διακεκριμένους καθηγητές του ΑΠΘ, στελέχη της EFJ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Free Press Unlimited.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν οι Νικόλαος Παναγιώτου (Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ), Χρήστος Φραγκονικολόπουλος (Καθηγητής, ΑΠΘ), Ανδρέας Βέγλης (Καθηγητής, ΑΠΘ), Ηλίας Νικέζης (ειδικός σε θέματα επικοινωνίας κρίσεων), Χρήστος Σμηλιάνης (Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον Ελληνικό Στρατό) οι δημοσιογράφοι Σταύρος Ιωάννιδης, Χρήστος Νικολαίδης και οι Adrien Collin (Projects Officer, European Federation of Journalists),Tom Keunen (Free Press Unlimited) και Alexandros A. Toumpelis Training Director at Meducation – International Medical Training Institute.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκη, την έδρα Jean Monet for European Public Diplomacy, το Πολυεθνικό  Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ)  των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ΚΕΔΙΒΜ του ΑΠΘ και την υποστήριξη  της Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, του Ιδρύματος Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και του  Free Press Unlimited και της ΕΣΗΕΜ-Θ.

 «Υλοποιούμε για δεύτερη φορά ένα απαραίτητο και πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιεί την πανεπιστημιακή έρευνα, την επαγγελματική εμπειρία προκειμένου να αναδείξουμε απαραίτητες πρακτικές, γνώσεις σε δημοσιογράφους, τεχνικούς και επαγγελματίες των ΜΜΕ που είναι απαραίτητες για την κάλυψη πολέμων και κρίσεων. Το   εκπαιδευτικό πρόγραμμα  είναι μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη για ένα αντικείμενο ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων στα ΜΜΕ» δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ.

Οι ενότητες της εκπαίδευσης κάλυψαν το πολεμικό ρεπορτάζ, δημοσιογραφική κάλυψη σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ηθική και δεοντολογία στις πολεμικές ανταποκρίσεις, προετοιμασία και εκτίμηση κινδύνων, ψηφιακά εργαλεία και ασφάλεια δεδομένων, διεθνείς μηχανισμοί, νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων, θέματα εγγράφων και διαδικασιών, είναι ορισμένες μόνο από τις θεματικές που αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους ομιλητές στη διάρκεια του προγράμματος. Ξεχωριστή πτυχή της εκπαίδευσης αποτέλεσε η θεωρητική εκπαίδευση και η επίδειξη επιβίωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, με κύρια θεματική την επιβίωση σε συνθήκες ομηρίας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την απονομή πτυχίων στους συμμετέχοντες από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του εκπαιδευτικού προγράμματος στη σημερινή εποχή και στις αυξημένες ανάγκες των δημοσιογράφων στο συνεχές και μεταβαλλόμενο πεδίο ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχει η σκέψη να καταστεί η περιοχή της Θεσσαλονίκης σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση των δημοσιογράφων σε ζητήματα ασφάλειας, για τα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Κατεβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου από εδώ.