Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2021 στα Σκόπια το πρώτο εργαστήριο εκπαίδευσης των εταίρων για το έργο Νέα Τεχνολογικά Μέσα και Πολιτιστική Κληρονομιά – Immersive Storytelling Driven Cooperation for Cultural Heritage Dissemination in Western Balkans (2021-2022) στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (PJL), Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του ΑΠΘ με επιστημονικά υπεύθυνους τον Καθηγητή κ. Φραγκονικολόπουλο Χρήστο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παναγιώτου Νικόλαο. Το PJL εκπροσωπήθηκε στο εργαστήριο από τις Μαρία Τρούλλου και Σπυρίδουλα Μάρκου.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να αξιολογηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης ιστοριών με διαδραστικές εφαρμογές και τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που αναδεικνύουν εκθέματα και μνημεία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ρωμαϊκών χρόνων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καθηλωτικές εμπειρίες ξενάγησης.
Την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν από εμπειρογνώμονες εικονικής πραγματικότητας και αρχαιολόγους οι δυνατότητες ανάπτυξης αφηγηματικών τεχνικών με τη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, ενώ τη δεύτερη ημέρα ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Stobi, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από αρχαιολόγους και να απολαύσουν μία ξεχωριστή εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με την εφαρμογή VR «Οι μονομάχοι επέστρεψαν στο Stobi».
Immersium
Το έργο Νέα Τεχνολογικά Μέσα και Πολιτιστική Κληρονομιά/ Immersive Storytelling Driven Cooperation for Cultural Heritage Dissemination in Western Balkans (EACEA 39/2019- Agreement number: 623277-CREA-1-2020-1- MK-CULT-COOP-WB) πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Διακρατικών Σχεδίων Συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Creative Europe (2014-2020). Σκοπός του έργου είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς- εταίροι να αναπτύξουν ένα μοντέλο συνεργασίας για το σχεδιασμό αφηγηματικών τεχνικών με τη χρήση διαδραστικών εργαλείων και τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR, MR) για την ανάδειξη εκθεμάτων και μνημείων της Ρωμαϊκής Εποχής που εντοπίζονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στα Δυτικά Βαλκάνια.
Εταίροι:
- Association Centre for Social Innovations BLINK 42-21 (NMK)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (GR)
- National Institution Stobi– Archeological Site Stobi (NMK)
- Institute of Archaeology-Viminacium / Archaeological park (RS)
- City Museum of Ljubljana MGLC – Archaeological park Emona (SI)
- Navipro d.o.o (SI)
- Balkan Heritage Foundation – Balkan Heritage Field School (BG)
Το κείμενο συνέταξε η κ. Μαρία Τρούλλου.