Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο «Safeguarding Journalists: Mapping the field- Ensuring safety in the field», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (21-22 Σεπτεμβρίου) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ICSJ) το οποίο τελεί υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (PJL). Εταίροι και υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής είναι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΡΤ και η ΔΕΠΘΕ.
Στο συνέδριο αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε καταστάσεις κρίσεων, από τις τεχνολογικές απειλές στον ψηφιακό κόσμο έως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της έκθεσης σε βίαιες εικόνες. Η ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας τονίστηκε, με αναφορά στο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safety for Journalists», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, για τέταρτη φορά, στο Πολυεθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς.
Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος στην ομιλία του του έναρξης των εργασιών δήλωσε ότι το συνέδριο αποτελεί «σημαντικό πρώτο βήμα για την προάσπιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε τη σημασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων και κάλεσε τα κράτη-μέλη να υλοποιήσουν εθνικά σχέδια δράσης.
Ακολούθησε η Όλια Βασιλάκη Καρόζη εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, υπογράμμισε τη σχέση της ελευθερίας του Τύπου με τη δημοκρατία, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, τόνισε ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανεξάρτητη ενημέρωση. Τελος, χαιρετισμό απηύθυνε, δίνοντας και το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών του διημέρου, ο Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και Διευθυντής- Ακαδημαϊκός επιβλέπων του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας καθώς και του ICSJ, Νίκος Παναγιώτου.
Το συνέδριο αποτέλεσε επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Safety for Journalists», που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και άλλους εταίρους, όπως η Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της ΕΕ και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης του ΓΕΕΘΑ. Οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι, επαγγελματίες των Media και της Επικοινωνίας είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πρακτικές και τεχνικές για την αναγνώριση απειλών και την αντιμετώπιση κρίσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό πεδίο.
Κοινή παραδοχή μεταξύ των συμμετεχόντων και των ετέρων αποτέλεσε πως σε έναν κόσμο όπου οι κρίσεις και οι συγκρούσεις είναι καθημερινή πραγματικότητα, η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν είναι μόνο επαγγελματική προτεραιότητα, αλλά θεμέλιο της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας. Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προστασίας και της εκπαίδευσης των λειτουργών των ΜΜΕ, αποδεικνύοντας ότι μέσα από τη συνεργασία διεθνών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανώσεων μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για όσους αγωνίζονται για να φέρνουν στο φως την αλήθεια. Με τη δέσμευση και τη στήριξη όλων, η κοινή αυτή προσπάθεια θα συνεχίσει να εμπνέει και να προστατεύει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των Media οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν στον διαδικτυακό χώρο του κέντρου: https://safetyforjournalists.org/index.php/el/