3η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ 2019

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δίκτυο Journalists About Journalism, το Media Literacy Institute, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης (Goethe-Institut Thessaloniki), το Δίκτυο Digital Communication Network Hub, το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung Greece and Cyprus και την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), την Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ.

Στην Θεσσαλονίκη

Από τις 4 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δράσεις για τον Γραμματισμό στα Μέσα και την προαγωγή της κριτικής σκέψης κατά την κατανάλωση των ειδήσεων.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο με τίτλο «Μια φωτογραφία, πολλές ιστορίες», με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον Οπτικό Γραμματισμό στα ΜΜΕ και την μεταξύ τους συνεργασία για τον σχεδιασμό αντίστοιχου προγράμματος για παιδιά. Μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν την σημαντικότητα της φωτογραφίας είδησης και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, οδηγώντας στην παραγωγή ειδήσεων με στόχο την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα.

Το εργαστήριο θα διαρκέσει τρεις ώρες και θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, Εγνατίας 46 στις 18.00 – 21.00.

Για δηλώσεις συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeH45Zx6dVKa2qvQjXHzm-8TALRHNwIRM6sKfGmsncxR0k0yw/viewform?fbclid=IwAR2UzX_DPFohLCEBO2R75Z3q89kc6JuGeCMIYRUqHTt0-KJSy80feIHtabM

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΜθ, μεταξύ 14.00-16.00, ημερίδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ, ενώ θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία που θα αφορά σε επιλεγμένα σχολεία στα οποία και θα εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα ΜΜΕ.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, στο Goethe-Institut Thessaloniki, από 18.00-21.00 το εργαστήριο για παιδιά «Μικροί Ρεπόρτερ: Μια είδηση ψάχνει την ταυτότητα της». Κατά τη διάρκειά του, μέσα από την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων βιωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με βασικές αρχές και γνώσεις, ώστε να μπορούν να κρίνουν ορθά και να ελέγχουν online και έντυπα περιεχόμενα, καθώς και πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, στα social media και στα ΜΜΕ.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 10 ετών, θα γίνει στα ελληνικά και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαιτείται ωστόσο προεγγραφή (ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Για δηλώσεις συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfHC5Hcwqo0ul84CHeH3TEst9Br3WQ116CgfUdotUzUyK2tpA/viewform?vc=0&c=0&w=1&fbclid=IwAR11MkGasqmjgUtDD9NyHrvYhv4T8-ZMw9RdWXt88AcK8srMdHkER6C9_6U

Υπεύθυνοι για το εργαστηρίο:

  • Νικόλαος Σ. Παναγιώτου: Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
  • Μαριάννα Τανάγια: Δημοσιογράφος
  • Ευθυμία Ανδρεάδου: Παιδαγωγός – Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
  • Ιωάννα Μ. Κωστοπούλου: ΜΑ, Ερευνήτρια Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Τόπος διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki, Λ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη

Ώρα: 18:00 – 20:00

Στην Αθήνα

Η 3η Ελληνική Εβδομάδα για την Παιδεία στα ΜΜΕ στην Αθήνα θα διαρκέσει από τις 9 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2019. Περιλαμβάνει μια σειρά εργαστηρίων από ειδικούς, ξένους και Έλληνες, εισηγητές, προσκεκλημένους από διαφορετικές βιβλιοθήκες της πόλης, με κεντρικό θέμα «Ψευδείς ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες». Οι δράσεις είναι ελεύθερες για το κοινό.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με τίτλο «Ψευδείς ειδήσεις: Πληροφορία και Βιβλιοθήκες» στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο), σε συνδιοργάνωση του Media Literacy Institute και της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία απαρτίζεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας (Goethe-Institut Athens), το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Instituto Cervantes de Atenas), την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), το Ίδρυμα Ευγενίδου, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Καμπάνια για την Παιδεία στα ΜΜΕ, με την προβολή βίντεο, συνεντεύξεων και ποικίλου άλλου υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Media Literacy Institute και του δικτύου Journalists About Journalism.  

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Παραπληροφόρηση στον Κυβερνοχώρο: Η Παιδεία στα Μέσα συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη». Ειδικοί από τον χώρο της δημοσιογραφίας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών θα ασχοληθούν με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο της ενημέρωσης σήμερα.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Χιλλ 3-5, Αθήνα), με τη συνδιοργάνωση του Media Literacy Institute, της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Scroll to Top