Συμμετοχή στην 24ωρη εναρκτήρια εκδήλωση του iMEdD

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του Incubator for Media Education and Development (iMEdD). Με 24 ώρες γεμάτες συζητήσεις, παρουσιάσεις, προβληματισμό για την επόμενη μέρα της δημοσιογραφίας, τους «Διαλόγους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μουσική και προβολές ανακοινώθηκε επίσημα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2018, η έναρξη της λειτουργίας του iMEdD, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ.

Η ομάδα του εργαστηρίου παρουσίασε το policy report με τίτλο «Is Disinformation Threatening Democracy?: The 2019 European parliamentary elections and how news organizations can respond» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CSIS Practicum in Journalism: Reporting on International Affairs, με τη δωρεά του ΙΣΝ στο Center for Strategic and International Studies (CSIS) στις ΗΠΑ.

Για τα αποτελέσματα του προγράμματος μίλησαν ο Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, η Yumi Araki, Senior Producer and Editorial Lead, Andreas C. Dracopoulos iDeas Lab, CSIS και οι φοιτητές SNF Fellows του ΑΠΘ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αποστολή του iMEdD είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία. Ο οργανισμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και συνεργάζεται με την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, άλλους αντίστοιχους διεθνείς φορείς, καθώς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. O πρώτος άξονας της δράσης του είναι το Ideas Zone, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας από εγνωσμένου κύρους επαγγελματίες του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα Ideas Zone απευθύνεται σε φοιτητές, αποφοίτους και επαγγελματίες στον χώρο της δημοσιογραφίας. Παράλληλα, θα λειτουργεί ως incubator, που θα φιλοξενεί υπάρχοντες οργανισμούς – κερδοσκοπικούς και μη – καθώς και ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν νέο οργανισμό ή να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project.

Στόχος του iMΕdD είναι να δημιουργηθεί ο πυρήνας της σύγχρονης δημοσιογραφίας και μια ισχυρή κοινότητα ανεξάρτητων επαγγελματιών των media μέσα σε ένα φιλόξενο χώρο που ευνοεί τις συνεργασίες και την ανάπτυξη ιδεών και νέων εγχειρημάτων, με αρωγό την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Οι αιτήσεις για τα προγράμματα που ξεκινούν την 1η Απριλίου καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα iMEdD.org.

 

Φωτογραφίες: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Scroll to Top