Νέες δράσεις του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας σε συνεργασία με το DCN SE Hub

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το DCN SE Hub τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού COVID-19, δεν έπαψε να διοργανώνει και να προάγει καινοτόμες πρωτοβουλίες, δράσεις και webinars που στόχο έχουν να ενισχύσουν το έργο της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα πιο πρόσφατα εγχειρήματα που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το DCN SE Hub:

Στις 28/ 04/ 2020, έλαβε χώρα το webinar How to make an interconnected world a resilient one?” με ομιλητή τον εξειδικευμένο σε θέματα κυβερνοασφάλειας, νομικό Anda Bologa, ο οποίος μεταξύ άλλων συζήτησε τις νομικές και πολιτικές διαστάσεις επίκαιρων θεμάτων όπως αυτών που αφορούν το 5G και το IoT.

Στις 23/ 04/ 2020, με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Νίκο Παναγιώτου, πραγματοποιήθηκε το webinar “Distance Education during Lockdowns and Social Distancing” εστιάζοντας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, τα πλεονεκτήματά της, και τις συνακόλουθες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας. Σε αυτό συμμετείχαν ως ομιλητές η Επίκουρη Καθηγήτρια Sherri Hope Culver, διευθύντρια του Center for Media and Information Literacy, Temple University, Η.Π.Α., ο λέκτορας Salman Ahmad του University of Derby Online Learning UK και η Asma Ijaz Cheema, Αναπληρώτρια Επίτροπος στο Faisalabad του Πακιστάν.

Στις 22/ 04/ 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το webinar “(Un)Democracy and Disinformation – How Autocrats Use the ”Infodemic”, με ομιλητές τους Diana Filimon, Sandor Lederer και τον Franak Viacorka στους οποίους απευθύνθηκαν ερωτήματα όπως: ποιές στρατηγικές χρησιμοποιούν καταπιεστικά καθεστώτα εν μέσω πανδημίας και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Στις 21/ 04/ 2020 η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σε συνεργασία με το DCN SE Hub και το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. συμμετείχαν στον ανοιχτό διάλογο “Public Communication & Digital Resilience” για την επικοινωνία πάνω σε ζητήματα δημόσιας υγείας και καλής δημοσιογραφικής πρακτικής εν μέσω πανδημίας. Ομιλητές εδώ ήταν: ο Dan Rutz, πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Επιστημών Επικοινωνίας στο CDC και πρώην αρχισυντάκτης σε θέματα υγείας του CNN, ο Gregory W. Pfleger, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Νίκος Παναγιώτου.

Στις 16/ 04/ 2020 διεξήχθη το webinar “Facts, Fakes and Fact-Checking during COVID-19” για την παρουσίαση παγκόσμιων προγραμμάτων, εργαλείων και εφαρμογών που συμβάλλουν στον ορθό έλεγχο και την διασταύρωση των ειδήσεων μέσα από μία διεθνή σκοπιά με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν μέσω πανδημίας.

Στις 14/ 04/ 2020 πραγματοποιήθηκε το webinar “Digital Communication for Businesses & Freelancers in a time of economic hardship” με την πρόθεση να αναδειχθούν λειτουργικές επικοινωνιακές στρατηγικές και εργαλεία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Στις 07/ 04/ 2020 έλαβε χώρα το webinar “Στις 07/ 04/ 2020 έλαβε χώρα το webinar “Will COVID-19 forever change the digital space and media landscape? ” το οποίο έφερε σε πρώτο πλάνο τις αναδυόμενες τάσεις στον ψηφιακό χώρο εν μέσω πανδημίας, με σημείο αναφοράς τα μέσα, τις streaming εφαρμογές, την ψηφιοποίηση των τεχνών, του πολιτιστικού περιεχομένου και εκείνου που παράγει ο ίδιος ο χρήστης, της ψυχαγωγίας, αλλά δόθηκε έμφαση και στις αλλαγές στις αντίστοιχες διαδικτυακές συνήθειές του ατόμου, καθώς και στις νέες τάσεις στη δημοσιογραφία.

Στις 02/ 04/ 2020 πραγματοποιήθηκε το webinar “How Democracies can Cope with a Pandemic: Developing Counternarratives to Disinformation με βασικό του άξονα το πώς μπορούν οι δημοκρατικές πρακτικές να ανταπεξέλθουν στην κρίση του κορωνοϊού και της παραπληροφόρησης του τρέχοντος διαστήματος.

Στις 31/ 03/ 2020, διεξήχθη το πρώτο σεμινάριο “Fake news and disinformation during public health crises – Coronavirus case study” της σειράς «Digital Engagement Series».

Στις 3-4 Φεβρουαρίου του 2020 έλαβε χώρα το πρώτο event “Open Source Investigation Methods” Training  της καμπάνιας #Ideas In Action του DCN SE Hub με ομιλητές τους Anna Pellegata, Lukas Andriukaitis και τον Roman Osadchuk του DFRLab, σε συνέργεια με το Atlantic Council, με σκοπό την παρουσίαση πρακτικών και εργαλείων για την καταπολέμηση των fake news και της παραπληροφόρησης.

Στις 13/12/2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία (DCN SE Hub) στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί σύμπραξη του Διεθνούς Δικτύου Επικοινωνίας Digital Communication Network με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας, μη κερδοσκοπικών φορέων της ψηφιακής επικοινωνίας και ενεργών πολιτών από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Scroll to Top