Ανθρώπινο δυναμικό

Είμαστε μια υψηλά καταρτισμένη και εξειδικευμένη ομάδα καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων στη δημοσιογραφία. Ειδικότερα, τα γνωστικά αντικείμενα της ομάδας μας προέρχονται από μια πλούσια δεξαμενή θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ειρηνευτική δημοσιογραφία, τη διαχείριση κρίσεων, την ευρωπαϊκή δημοσιογραφία, τον γραμματισμό στα μέσα, την ετερότητα στα μέσα επικοινωνίας.


Χρήστος Φραγκονικολόπουλος

Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Σπούδασε Πολιτική και Διακυβέρνηση και πήρε το διδακτορικό του στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρυ (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι συγγραφέας των βιβλίων ΕΕ: Η αναπόφευκτη πρόκληση της δημοκρατικής νομιμοποίησης (Επίκεντρο 2017), Ο παγκόσμιος ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Σιδέρης, 2007), Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης: Μια εισαγωγή στην Κοσμοπολιτική Δημοκρατία (μαζί με τον Φ. Προέδρου, Σιδέρης 2010), Τα ‘εθνική θέματα’ στη δίνη των ΜΜΕ (μαζί με τον Γ. Πλειό, Σιδέρης 2011), Διεθνείς Διενέξεις: Αντιμετώπιση και Επίλυση (μαζί με Α. Ηρακλείδη και Γ. Κωστάκο, Ι. Σιδέρης 2004), επιμελητής/συνεπιμελητής των βιβλίων ΜΜΕ, Κοινωνία και Πολιτική (Ι. Σιδέρης, 2005), Το παρόν και μέλλον της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής (Ι. Σιδέρης 1995). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και κείμενα σε περιοδικά όπως Global Society, The Round Table, Nordicom, Etudes Helleniques, Greek Review of Political Science, Greek Review of Communication, Journal of Contemporary European Studies, Journal of Media and Cultural Politics, Place Branding and Public Diplomacy, Global Media Journal, Diplomacy and Statecraft, Global Discourse, Bridges, Journal of International Electronic Governance, New Perspectives on European Society and Politics, Media Dialogues, Journalism and Journal of Greek Culture and Communication. Είναι επίσης συνεπιμελητής του βιβλίου Transnational Celebrity Activism: Changing the World? (Intellect, University of Chicago Press 2011).


Νίκος Παναγιώτου

Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υπήρξε υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google,  των Πανεπιστημίων Universidade Fernando Pessoa (Πορτογαλία), RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία), του Beijing Foreign Studies University  καθώς και διακρατικών υποτροφιών. Έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με το πλέον ξεχωριστό αυτό  που χρηματοδοτεί η Google (Digital News Initiaves).  Είναι  επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνος του Thessaloniki International Media Summer Academy, και  κριτής στα περιοδικά: St. Antony’s International Review Oxford University, στο Multi-Disciplinary Scientific Journal of International Black Sea University, και στο Journal of Culture and Society. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και επιθεωρήσεις καθώς και σε συλλογικούς τόμους,  ενώ έχει συμμετάσχει σε Επιστημονικά Συνέδρια με ανακοινώσεις και εργασίες. Είναι μέλος του War and Media Network (2010-σήμερα), ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη Διεθνή Δημοσιογραφία, Γραμματισμό στα ΜΜΕ, Διαχείριση Κρίσεων και Διεθνών Ειδησεογραφικών Οργανισμών.


Νάγια Καλφέλη

Νάγια Καλφέλη, Διδάκτωρ Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Επιστημονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Ειρηνευτικής  Δημοσιογραφίας Α.Π.Θ. Έχει κάνει προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, στον έντυπο τύπο και σε γραφεία τύπου, και ως μεταφράστρια. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς και εγχώριους φορείς και ΜΚΟ (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δίκτυο Χάρτα της Ειδομένης κ.α.), δραστηριοποιούμενη κυρίως σε θέματα προσφύγων και μεταναστών. Το 2012, πραγματοποίησε εξάμηνη έρευνα πεδίου στη Ρουάντα, συνεργαζόμενη με την ολλανδική οργάνωση «Radio La Benevolencija» για τα μέσα ενημέρωσης στην οικοδόμηση της ειρήνης. Έχει διδάξει «Ειρηνευτική Δημοσιογραφία» τόσο στο ελληνόφωνο όσο και στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (2014-2016). Έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Από το 2017, είναι μέλος της ομάδας των νέων προγραμμάτων σπουδών (ΟΝΕΠΣ) για την ανάπτυξη ψηφιακού και εκπαιδευτικού υλικού της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Ειρηνευτική Δημοσιογραφία (peace journalism), τον Γραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας (media literacy), τη σχέση ετερότητας και ΜΜΕ και τον ρόλο των Μέσων στη Διαχείριση Κρίσεων.


Έφη Ανδρεάδου

Η Έφη Ανδρεάδου είναι Υποψήφια Διδάκτορας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα», του ιδίου τμήματος. Έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και προγράμματα εμψύχωσης για φοιτητές και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Τα κύρια επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της, αφορούν την οπτικοακουστική παιδεία, τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και την πληροφορία, και ιδιαίτερα την φωτοδημοσιογραφία και το ντοκιμαντέρ, τις καινοτόμες προσεγγίσεις σε τυπικά και μη τυπικά πλαίσια μάθησης και την μουσειοπαιδαγωγική.


Έλσα Ποιμενίδου

Η Έλσα Ποιμενίδου είναι δημοσιογράφος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 22 χρόνια κάνει ρεπορτάζ στη δημόσια τηλεόραση σε εφημερίδες, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ενώ παρουσιάζει και ενημερωτικές εκπομπές. Είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του Α.Π.Θ. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα, καμπάνιες επικοινωνίες και πιστοποιημένα σεμινάρια από τη CIRCOM για τη δημοσιογραφία μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων MoJo που είναι το πάθος της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις νέες τάσεις και τεχνικές στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ και στη διαχείριση κρίσεων.


Ηλίας Νικέζης

Ο Ηλίας Νικέζης εργάζεται στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και Στρατηγικών Επικοινωνιών. Έχει αποφοιτήσει από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, ενώ έχει υπηρετήσει και ως Στρατιωτικός Παρατηρητής του ΟΗΕ στο Νοτιο Σουδάν. Από τον Αύγουστο του 2014 εργάζεται ως Αξιωματικός Δημοσίων Σχέσεων. Επιπλέον της εκπαίδευσης που έχει λάβει στο πλαίσιο της εργασίας του στα πεδία των Στρατηγικών Επικοινωνιών και των Δημοσίων Σχέσεων, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα Ψηφιακά Μέσα, Επικοινωνία και Δημοσιογραφία, με εξειδίκευση στην Δημοσιογραφία Κρίσεων και την Επικοινωνία Κινδύνου, από το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπου και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας, στο πεδίο «ΜΜΕ και Πόλεμος».


Σπυριδούλα Μάρκου

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το ρόλο των Μέσων στη Διαχείριση Κρίσεων και τον Γραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Greece. Έχει κάνει ομιλίες σε ημερίδες για την Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών. Προσφέρει εθελοντική εργασία στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» κι από το 2008 στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα».


Σοφοκλής Π. Γερούλης

Ο Σοφοκλής Π. Γερούλης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Risk Communication and Crisis Journalism, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου απέκτησε και τον προπτυχιακό του τίτλο ως πρώτος στο έτος του μετ’ επαίνου. Έχει υπάρξει υπότροφος των Ιδρυμάτων Fulbright και Konrad Adenauer Stiftung, εργαζόμενος σε μια σειρά ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με σειρά διεθνών οργανισμών. Είναι επίσης Project Manager της Thessaloniki International Summer Media Academy. To κύριο ερευνητικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη Στρατηγική Ηγεσία.

Scroll to Top